Anime_Spel

Anime_Spel

KLF och åsikter

AnimeSpelPosted by Hegge Thursday, March 06 2008 12:30:10
I Stockholmstidningen Punkt.se från den 26 februari kunde man läsa en nystartad "en-gång-i-månaden" krönika om manga och animé i samarbete med bl.a SF-bokhandeln och J-Fi.

Jag kan hålla med om att manga ( och för den delen animé också) är som Hollywood, men märk väl, i JAPAN. Manga blir större och större i Sverige också, men så länge som arbetet med att översätta till svenska är otroligt magert, så förblir den på B-nivå.
Här märks det att svenskan är ett fattigt språk i nyanser om man jämför med engelskan.
Det gäller framförallt, anser jag, animé.
Fram för att fler vill lära sig japanska på universitetsnivå och orka översätta till svenska!

Jag håller inte med krönikören David Borgström, redaktör på J-Fi, att animéutbudet är dött. Möjligen då dubbat eller översatt till svenska (med japanska röster), men låt gå för det då.
Mycket animé som utges på den svenska marknaden (med engelsk textning) är vad jag anser, ej lämpligt för barn under 7 år, kanske inte ens under 11 år.

Uppsvinget för animékulturen här i Sverige triggar framförallt serier med t.ex romans, drama och sci-fi med komplicerade historier som är tillräckligt svårt för infödda japaner och de som hänger med engelsk textning okej (och engelsk dubbning) att förstå, vilket medför att översättningen till engelska slår svenskan med hästlängder än så länge och det blir platt fall med såväl svensk dubbning som svensk text.
Kontentan är att mycket animé blir då förmodligen obegripligt för minderåriga och då tyvärr får väl hålla sig till godo med , Cardcapture Sakura eller Pokémon o.dyl. Suck. Till de minderårigas försvar kan jag passa på att skriva att lansera fler barnvänliga animé och manga i Sverige, än bara de få som finns som jag nästan kan räkna på en hand.

Men nej, utbudet av animé till västvärlden, så även till Sverige, är digert. Det tackar jag för!!smiley

Sist men inte minst, ni som jag är stort KLF fan, så borde ni ta och lyssna på SR P1s dokumentär om KLF. Länken är av poddradiotyp. För er som inte vet vilka KLF var, så var de stora i slutet av 1980-t och i mitt tycke, deras största hit är "Last train to Trancentral". Denna låt kan jag lyssna på om och om igen och jag blir alltid glad eller gladare. Jag kan lyssna på den om jag är på megaglatt humörsmiley, eller om jag är neråtsmiley. Mestadels är det själva boppet som påverkar mig, men självklart även texten som du kan se i länken.

Dagens känga är till alla myndigheter som vägrar svara på e-post.
I 90% får "man" aldrig svar tillbaka. Jojomänsan, frågan är varför de sätter ut sin e-postadress när de inte svarar? smiley

  • Comments(0)//animespel.halgealg.se/#post173