Anime_Spel

Anime_Spel

Smakupplevelser,gröt och te

AllmäntPosted by Hegge Monday, June 09 2008 11:03:22
Vanligtvis så brukar jag inte skriva om mat, så detta tillhör ovanligheterna.
Det är två matsaker som jag vill kommentera och skriva om; först ut är havregrynsgröt, det andra är te.
Te, ja, det kan gemene man säkert skriva spaltmeter om och jag tänker bara skriva några rader.

Jag smakade häromveckan på Twinings (tyvärr ganska intetsägande hemsida i skrivande stund) relativt nya tesort, som är "Apple, cinnamon and raisin".
I första hand kanske många rynkar på näsan åt detta. men jag tycker den är väldigt bra smakkombination, jag blev mycket positivt överraskad.
Först en relativt tydlig smak av äpple, sedan poppar russinsmaken upp tätt följd av kanel.
Till slut så blir det en bra kombination i munnen och varför inte inta detta på kvällen?

Havregrynsgröt kanske är mindre vanligt att skriva om, i de flesta fall går diskussionen om man använder microvågsugn att göra sin gröt i, eller om man gör den i en kastrull på plattan.
Ja, det finns faktiskt människor som är lite gammeldags att göra sin gröt i kastrull, och då pratar jag inte bara om personer över 50 år.
Hursomhelst, jag föredrar micron. tidsåtgången ca 2min, 3 minuter vid en omrörning efter halva tiden. Skälet är den enkla anledningen att jag minimerar disken och också slipper extra kladdet med att koka i kastrull. Jag utesluter saltet, oftast för att jag tycker att saltsmaken inte är god tillsammans med gröten. Hur lite jagän haft i, så tar saltsmaken överhanden.
Så skippa saltet!

Känner mig just nu som en provsmakare och här kommer mina resultat då man gör havregrynsgröt i micro. Jag har provat fyra olika tillverkare, än så länge. Jag utesluter preparerade havregryn, dvs de fiberberikade, därför att jag över lag ogillat resultatet.

På första plats (som slog ICAs havregryn med nöd och näppe) kommer Coops ekologiska havregryn. De blir perfekt mojsiga/mosiga och grötiga med full effekt i ca 2min. Smakar dessutom fantastiskt mycket havre. Faktiskt värda sitt pris, om än lite i dyraste laget. Får väl trösta mig med att de är ekologiska och bra ur miljösynpunkt och allt vad det heter. Om man vill, som jag ofta brukar ha i, går det att lägga till nån matsked kruskakli för fibrernas skull.

Andra plats kommer ICAs havregryn. Hela alltet oftast mojsiga, några gryn som fortfarande har grynutseende efter 2min-2min 15s. Inte utpräglad havresmak, men helt ok. Återigen en dutt kruskakli.

Tredje plats kommer AXAs havregryn. Hack i häl på ICAs, men blir inte alltid lika bra mosig och grötliknande som med ICAs havregryn. Rent smakmässigt lika bra som ICAs. Till för något år sedan ett par, tre, spänn dyrare per kilo än ICAs. Nu helt plötsligt, kostar lika mycket, ibland t.o.m nån krona billigare.

Fjärde plats (och sista plats) kommer Frebacos havregryn. Vet inte riktigt vad jag ska säga.
Frågan är hur många minuter och omrörningar som krävs för att få gröten alls mojsig. 4min med två-tre omrörningar ger fortfarande en gröt. Närapå äcklig, "unken", träaktig smak, otroligt liten havresmak. visste jag inte om att det är havre jag gör på, så vet i katten vad för sädesslag jag hade gissat på. De gånger jag återigen gett chansen för Frebaco, har jag alltid tittat på utgångsdatumet, om det har varit p.g.a det som gröten får s.k unken smak. Näpp.
Alltså, havregryn som tas i absoluta nödfall.

Jag ser framemot att testa Saltå Kvarns havregryn och även de havregryner som är ekologiska ( Coops icke ekologiska). Så har jag förstås Lidl, Willys,City Gross och Hemköp. De kanske också har egna havregryn. Puh. Så då får jag väl modifiera om listan i två kategorier; icke ekologisk, och ekologisk. De fyra som jag nämnt ovan, är iallall de som jag tycker är mest tillgängliga i butikshyllan.

  • Comments(0)//animespel.halgealg.se/#post179